Zwaarte van een wandelvakantie

Zwaarte van een wandelvakantie

Bent u een liefhebber van actief, maar wel ontspannen bezig zijn op vakantie? Dan is een wandelvakantie misschien iets voor u. Een wandelvakantie heeft u in diverse soorten en maten: als georganiseerde groepsreis of individueel, volledig verzorgd of juist zelf geregeld, als trektocht of vanuit een standplaats. Ongeacht uw voorkeuren stelt u zo uw wandelvakantie naar eigen wens samen.

Kiest u voor een georganiseerde wandelvakantie (als groepsreis of individueel), dan zult u bij het aanbod meestal de zwaarte van de tocht zien staan. Deze wordt bepaald door een aantal factoren:

Het landschap

Uiteraard is in eerste plaats het landschap van groot belang: een wandelvakantie op vlak terrein is aanzienlijk minder zwaar dan in bergachtig terrein of zelfs in hooggebergte. Kies als ongeoefende wandelaar voor een wandelvakantie in vlak of glooiend terrein.

Lengte van de wandelingen

Op wandelvakanties worden meestal wandelingen gemaakt van 10 tot 25 kilometer per dag. Als ongeoefende wandelaar zijn dagafstanden tussen 10 en 20 kilometer per dag vaak meer dan voldoende. De meeste geoefende wandelaars kiezen eerder voor een bestemming met een uitdagender landschap dan voor een wandelvakantie met langere dagafstanden. Zo blijft er dagelijks voldoende tijd om bezienswaardigheden te bezoeken of een fijn plekje uit te zoeken voor een pauze of iets te eten.

Bagagevervoer

Op trektochten is het van belang dat niet alleen uzelf, maar ook uw bagage wordt vervoerd van accommodatie naar accommodatie. Veel aanbieders, waaronder Eigen-Wijze Reizen, bieden trektochten aan inclusief bagagevervoer. Daardoor hoeft u niet te wandelen met uw bepakking, maar volstaat een kleine rugzak met bijvoorbeeld eten, drinken, uw portemonnee en uw smartphone en/of fotocamera. Wandel trektochten met bepakking zijn in vergelijkbaar landschap altijd zwaarder dan tochten met bagagevervoer.