Fietsvakanties worden steeds populairder en dat is niet zo heel verwonderlijk. Fietsen door de natuur is namelijk hartstikke leuk en houdt je ook nog eens lekker fit en gezond! Al fietsend kun je ook veel meer van je omgeving genieten en neem je de omgeving veel beter in je op. Uiteraard kun je er met de fiets op uit in eigen land, hét fietsvakantieland bij uitstek. Maar ook in andere Europese landen worden meer en meer fietspaden aangelegd en worden fietsvakanties in Europa daarmee ook steeds leuker.
Mooie fietsroutes
Vooral ons omringende landen als Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk hebben de laatste jaren ontzettend geïnvesteerd in mooie fietsroutes met bijbehorende fietspaden. Dit betreffen heus niet alleen maar fietsroutes door steile heuvels en bergen. Er zijn in deze landen zat fraaie alternatieven op fiets gebied die niet veel inspannender zijn dan een rondje langs de Hollandse duinen of langs de heidevelden op de Veluwe. Veelal worden er zelfs speciale fietsreizen georganiseerd en kun je tegenwoordig zelfs fietscruises boeken die een boottocht combineert met heerlijk fietsen.
Heb ik een reisverzekering nodig als ik op fietsvakantie ga?
Een reisverzekering afsluiten is niet verplicht. Gebruik je jouw fiets als vervoersmiddel? Veel mensen kiezen er in dat geval voor om een reisverzekering te nemen. Neem je de fiets mee achterop de auto, dan valt de fiets vaak onder de bagagedekking van je reisverzekering. Bij diefstal, schade of verlies krijg je dan in de meeste gevallen de maximale vergoeding uitgekeerd. Wanneer je met de fiets naar je vakantiebestemming afreist gelden er andere reisverzekering voorwaarden. Zo kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met de huur van een vervangende fiets, openbaarvervoerkosten om naar huis te kunnen of extra verblijfkosten tijdens een fietsreparatie. Je kunt er ook voor kiezen om een fietsverzekering te nemen. Dan weet je zeker dat je goed verzekerd bent.
Houdt je bepakking binnen de perken
Houdt je bepakking binnen de perken wanneer je fietsend de omgeving ontdekt. Laat overbodige spullen achter en houdt het gewicht zo laag mogelijk. Probeer wel wat ruimte te reserveren voor wat reservemateriaal. Wat plakspullen en reserveband, een remkabel en het benodigde gereedschap kan uitkomst bieden, zeker wanneer je ver van de bewoonde wereld fietst of na sluitingstijd nog op de pedalen staat. Een GPS is tegenwoordig ook bijna niet meer weg te denken wanneer men op pad gaat. Vertrouw echter altijd ook op jouw eigen inzicht naast het navigatiesysteem.
Gezondheid staat voorop!
Wanneer je besluit veel te gaan fietsen op vakantie zorg dan uiteraard voor voldoende conditie. Begin desnoods met kortere afstanden aan het begin van de vakantie en breid deze langzaam uit tot je de wat langere afstanden de baas kunt. Het moet natuurlijk geen strafexpeditie worden, maar een gezonde fietsvakantie waar plezier voorop hoort te staan. Op tijd eten en drinken hoort daar ook zeker bij! Het is van groot belang op tijd je verbruikte energie weer aan te vullen. Fietsen is gezond, maar vooral wanneer je goed zorgt voor jouzelf!