Een mondkapje dragen: dringend advies of verplicht?

Een mondkapje dragen: dringend advies of verplicht?

De basisregels voor hoe we ons in het openbaar moeten gedragen tijdens de Corona periode zijn aangescherpt en het mondkapje zal dan ook nog wel even verplicht blijven in het openbaar vervoer. De aangescherpte regels maken mondkapjes nog niet ergens anders verplicht, maar ze vermelden nu wel dringende adviezen om een kapje te dragen in andere situaties. Je zult het mondkapje dus vaker tegenkomen, ook in openbare gebouwen en op straat.

Waar is een mondkapje verplicht?

Het dragen van een kapje is tot nu toe alleen nog verplicht in het openbaar vervoer. Hier moet iedereen een niet-medisch kapje dragen omdat de basisregels daar lastiger te volgen zijn. In het openbaar vervoer komen veel mensen samen en dat levert voor het virus een ideale situatie op om zich te verspreiden. Door een kapje te dragen zorg je ervoor dat je zelf het virus niet over kunt geven. Doet iedereen dat, dan ontstaat er dus een veiligere situatie. Als je geen mondkapje draagt in het openbaar vervoer krijg je een boete, je zet dan namelijk de gezondheid van iedereen in de bus, trein, tram of metro op het spel.

Dringend advies

Naast de verplichting in het openbaar vervoer, wordt het voor sommige plekken nu ook dringend geadviseerd om een mondkapje te dragen. Dit advies is van toepassing als je openbare binnenruimten inloopt. Ga je naar de winkel, het museum, de stationshal, een parkeergarage, het vliegveld, het benzinestation, de dierentuin, een binnenspeeltuin, enzovoorts, dan word je geadviseerd om een kapje te dragen. Het dragen van een kapje betekent niet dat de basisregels niet meer gelden, ook als je een kapje draagt blijven deze van kracht. Het is een aanvulling, niet een alternatief. Draag je geen mondkapje in een openbare binnenruimte, dan krijg je geen boete.

Mondkapjes met filters voor extra bescherming

De kracht van de niet-medische kapjes zit hem in het feit dat jij anderen beschermt en zij beschermen jou. Het virus wordt bij jou tegengehouden als je een kapje draagt. Kom je iemand tegen die het virus heeft en geen kapje op heeft, dan ben je zelf met een niet-medisch kapje niet voldoende beschermd. Het is dus in openbare ruimtes, waar het dragen van een mondkapje nog advies is en geen verplichting, verstandig om voor wat extra bescherming te zorgen. Je kunt dan een niet-medisch kapje met een filter aanschaffen. Deze is te wassen, de filters kunnen ook apart gewassen worden en ze houden het virus ook tegen voordat het bij jou terecht kan komen.

Koop geen medische mondkapjes

Wat je ook doet, schaf alleen niet-medische mondkapjes aan en laat de voorraad medische kapjes met rust. Deze zijn bedoeld voor het personeel dat dagelijks met Corona patiënten werkt en dus veel aan het virus blootgesteld wordt. Het is essentieel dat zij altijd kapjes tot hun beschikking hebben en dat betekent dat jij alleen de niet-medische variant gebruikt. Als iedereen deze draagt is de situatie veilig en neem je een mondkapje met filter, dan zorg je voor wat extra bescherming voor jezelf.