Waarom is dansen zo goed voor kleuters?

Waarom is dansen zo goed voor kleuters?

Dansen is een enorm populaire sport. Veel volwassenen zijn dol op dansen, omdat het zo’n gezonde sport is. Je kan je conditie flink verbeteren met dansen, omdat dansen je uithoudingsvermogen test en verbetert en je energielevel verhoogt. Je traint meerdere spiergroepen bij elkaar tijdens het dansen, omdat je je hele lichaam gebruikt tijdens een choreografie. Dit maakt dansen ook een zware sport: je kan niet even een spiergroep overslaan omdat je spierpijn hebt. Nee, dit is helaas niet mogelijk. Bij het dansen gebruik je je hele lichaam en je zal alles moeten geven om de choreografie tot een goed einde te brengen.

Dansen is niet alleen een leuke sport voor volwassenen. Het is ook een geweldige sport voor kleuters. Het is niet voor niets dat veel scholen kleutergym in de vorm van verschillende dansstijlen aan hun curriculum hebben toegevoegd. De kinderen vinden het leuk en bovendien bewegen veel jonge kinderen te weinig. Hieronder worden verschillende redenen gegeven waarom dansen zo goed is voor kleuters.

Dansen: een sociale sport

Allereerst is dansen een sociale sport. Je traint met een vaste groep voor een aantal spiegels een of meerdere keren per week. Zo bouw je samen iets op, een band en een gevoel van samenhorigheid. Dit is ontzettend fijn. Kleuters hebben behoefte aan een vaste basis en het is fijn als ze vriendjes en vriendinnetjes kunnen maken tijdens het sporten. Samen bewegen is veel leuker dan alleen. De kans is ook groter dat de kleuter het langer volhoudt als het samen met een vriendje of vriendinnetje is. Alleen is ook maar zo alleen!

Dansen: een gezonde sport

Zoals eerder aangegeven, is dansen een sport die fysiek erg zwaar kan zijn. Dit maakt dansen een erg gezonde sport. Je verbrandt veel calorieën met sporten omdat je bijna al je spieren in je lijf traint. Je bouwt niet alleen een goede conditie op, nee je hersenen worden ook scheper dankzij het volgen van dansles. Daarnaast is het voor kleuters extra belangrijk dat hun motoriek ontwikkelt. Dansen is de ultieme manier om je motoriek te verbeteren, doordat dansen een beroep doet op je coördinatievermogen!

Dansen: een veelzijdige sport

Kleuters raken vaak snel verveeld. Dansen is daarom de ultieme sport voor een kleuter, omdat dansen nooit saai is. Er zijn zo ontzettend veel stijlen, je kan er bijna een heel jaar aan danslessen mee vullen. Door je kleuter op dansles te doen, voorkom je dat hij of zij vaak een nieuwe sport wil doen en van sport wil wisselen. Dit scheelt je bovendien flink wat geld. Dansen is ook nog eens een vrij goedkope sport, dus dansen is echt budgetproof!

Mocht je dus nog op zoek zijn naar een geschikte sport voor je kind, dan is het zeker aan te raden dansen in overweging te nemen. Je kan bijvoorbeeld je kleuter danslessen in Amsterdam laten nemen. Het is een relatief goedkope sport, en dansen is ook nog eens gezond, sociaal en erg divers!